Putinin väkeä : Venäjän hiljainen enemmistö

Putinin väkeä : Venäjän hiljainen enemmistö

Kniivilä, Kalle: Putinin väkeä: Venäjän hiljainen enemmistö. Helsinki, Into, 2014. 240 s.

​Kalle Kniivilä on Sydsvenska Dagbladetin Venäjään erikoistunut toimittaja. Haastattelumatkan Putin väkeä -kirjaa varten hän teki syyskuussa 2013. Haastattelujen, huomioiden ja kommenttien avulla Kniivilä kertoo tämän päivän Venäjästä, venäläisistä ja Putinin kannattajista. Maaliskuussa 2014 Putinia kannattajia oli yli 80 % väestöstä.

Putinin kannattajat näkevät hänessä vahvan johtajan, joka on palauttanut Venäjän suuruuden 1990-luvun nöyryytyksien jälkeen. Elintaso on noussut, valtionvelka on kadonnut ja venäläiset saavat vapaasti matkustaa ulkomaille.

Mikään muu ei pelota kuin että Putin voisi erota ja joku muu tulisi hänen paikalleen. Niin hyvin kuin nyt asiat eivät koskaan ennen ole olleet Venäjällä.

Monet Kniivilän haastattelemat henkilöt yhdistivät toisiinsa 1990-luvun kaaoksen ja demokratian. Kaaoksesta on Putinin valtakaudella päästy eroon ja demokratia on sananakin menettänyt kansan silmissä merkityksensä.

Täälläkin, Venäjän poliittisesti aktiivisimmassa kaupungissa [Moskovassa], useimmat ovat sitä mieltä, ettei äänestäminen kannata, koska se ei kuitenkaan muuta mitään.

Siksi monet eivät välitä politiikasta lainkaan niin kauan kuin oikeuksien puuttuminen ja korruptio eivät suoraan kosketa heitä, Vera Kitšanova sanoo.

Vaikka teoksen nimi on Putinin väkeä, Kniivilä kohtaa myös toisin ajattelevia ihmisiä. Tällöin kriittiset äänet muun muassa ihmisoikeuksien ja sananvapauden heikkenemisestä nousevat esiin.

Kommenteissaan ja huomioissaan Kniivilä päivittää kirjan kevääseen 2014 ja Ukrainan tapahtumiin.

Kirja ilmestyi Ruotsissa huhtikuussa 2014 nimellä Putins folk : Rysslands tysta majoritet.

 

Saatavuus Eduskunnan kirjastossa

Näillä sivuilla esittelemme kiinnostavia kirjoja, artikkeleita, verkkojulkaisuja tai -sivustoja Eduskunnan kirjaston aihealueilta. Tutustu myös aiempiin suosituksiin.

Julkaistu 8.9.2014 9.00
Muokattu 16.4.2015 17.57

 Tutustu myös