Asiantuntijan kuuleminen valiokunnassa
Päivitetty 24.3.2020: Koronatilanteen takia valiokunnat kokoontuvat vain välttämättömien asioiden käsittelemiseksi. Valiokuntien ja eduskuntaryhmien kokouksia on siirretty muun muassa auditorioihin, ja asiantuntijoita kuullaan etänä tai heiltä pyydetään kirjalliset lausunnot. Valiokunnat voivat kokoontua tarvittaessa epävirallisiin kokouksiin etäyhteyksin kuulemaan asiantuntijoita.
Valiokunta kuulee pääsääntöisesti useita asiantuntijoita. Asian valmistellut ministeriö vastaa asian esittelystä ja muut asiantuntijat voivat keskittyä omien näkemystensä esittämiseen ja perustelemiseen.
Asiantuntijakutsu sisältää tarkemmat ohjeet kuulemistilaisuuteen ilmoittautumisesta ja saapumisesta sekä mahdollisesti myös muita asia- ja valiokuntakohtaisia lisäohjeita. Tarkempia ohjeita voi tarvittaessa tiedustella myös kutsussa mainitulta taholta.
Asiantuntijan on syytä ottaa huomioon, onko hän kuultavana ns. mietintövaliokunnassa vai lausuntovaliokunnassa, joka antaa mietintövaliokunnalle lausunnon omalta toimialaltaan. Jos kyseessä on lausuntovaliokunta, on asiantuntijalausunnossa syytä keskittyä sen toimialan asioihin.
Asiantuntijalausunto on aiheellista laatia kirjallisena ja toimittaa etukäteen sähköisenä asiantuntijakutsussa mainittuun sähköpostiosoitteeseen. Näin asiantuntijalausunto voidaan jakaa ennalta valiokunnan jäsenille. Valiokunnan kokouksessa asiantuntija voi viitata jaettuun lausuntoon ja suullisesti lyhyesti (n. 5 – 10 min.) esittää sen pääkohdat. Mahdolliset muutosehdotukset perusteluineen on tärkeää esittää selkeästi kirjallisessa lausunnossa. Asiantuntijoiden puheenvuorojen jälkeen valiokunnan jäsenet esittävät asiantuntijoille kysymyksiä ja asiantuntijat voivat kommentoida toistensa lausuntoja. Jos valiokunta pyytää asiantuntijalta lisäselvitystä, se voidaan toimittaa kirjallisena kuulemistilaisuuden jälkeen.
Asiantuntijalausunnon esittämisen yhteydessä on mahdollista käyttää AV-laitteita. Myös esitettävä materiaali on hyvä toimittaa etukäteen kutsussa mainittuun sähköpostiosoitteeseen. Valiokunnan kokousta avustava valiokunta-avustaja auttaa kokoustilanteessa esitykseen liittyvissä järjestelyissä.
Valiokunnat käsittelevät kokouksessaan yleensä monia asioita. Asiantuntijoiden kuulemisajat pyritään porrastamaan kunkin asian arvioidun käsittelyajan mukaan. Aikataulun viivästymiseen on kuitenkin aiheellista varautua.