​Valtiopäiväasiat ja -asiakirjat

Tältä sivustolta löytyvät uusimmat valtiopäiväasiat ja -asiakirjat. Valtiopäiväasiakirjoja ovat eduskunnassa käsiteltävät ja eduskuntatyön tuloksena syntyvät asiakirjat. Valtiopäiväasiakirja on asiakirja, jolla valtiopäiväasia tulee vireille eduskunnassa tai joka koskee tuon asian käsittelyä tai käsittelyn tulosta.

Uusimmat valtiopäiväasiat ja -asiakirjat saa esille vasemman reunan alasivuilta tai niitä voi selata suoraan eduskunnan etusivun kautta.

Valtiopäiväasioita ja -asiakirjoja voi myös hakea eduskunnan verkkosivujen hakupalvelun avulla. Keskeiset valtiopäiväasiakirjat, kuten hallituksen esitykset, valiokuntien mietinnöt ja lausunnot sekä täysistuntojen pöytäkirjat ovat saatavilla kokoteksteinä vuoden 1980 valtiopäivistä lähtien. Kaikki valtiopäiväasiakirjat kokoteksteinä ovat saatavilla vuoden 1990 valtiopäivistä lähtien. Lisäksi koko painetun valtiopäiväasiakirjasarjan sisältö valtiopäivävuosilta 1907–2000 löytyy digitoituina eduskunnan Avoimen datan palvelusta.

Hakupalvelun ohjeista löytyy eduskuntatunnusten lyhenteet sekä tarkempia tietoja siitä, millaisia valtiopäiväasiakirjoja eduskunnan verkkopalvelussa on saatavilla. Lisäksi ohjeista löytyy hakuesimerkkejä sekä neuvoja hakulausekkeiden tekemiseksi ja hakutulosten tarkentamiseksi.

Eduskunnan kirjaston Valtiopäiväasiakirjat-tietopaketista saa lisätietoa mm. painetuista ja sähköisistä valtiopäiväasiakirjoista. Kaikkia eduskunnan aineistoja voi tiedustella Eduskunnan kirjaston tietopalvelusta.


Yhteystiedot

sähköposti: kirjasto.tietopalvelu@eduskunta.fi
puh. 09 432 3432
Tietopalvelukysymyslomake
Tiedonhaun opastuksen ajanvaraus