Laitteet

Asiakkaiden käytettävissä olevat tietokoneet, monitoimilaite (kopiokone ja tulostin) sekä muut laitteet sijaitsevat palvelukerroksen ja pohjakerroksen asiakastiloissa.

Asiakastietokoneet on tarkoitettu tiedon ja aineiston etsimiseen ja paikallistamiseen Eduskunnan kirjaston Selma-kokoelmatietokannasta ja muista tietokannoista sekä elektronisten aineistojen käyttöön, sähköiseen asiointiin ja tutkimuskäyttöön. Tietokoneita voi käyttää myös sähköpostin lukemiseen ja tekstinkäsittelyyn.

Asiakastietokoneet ja tulostaminen

Tietokoneiden käyttö on maksutonta eikä niitä tarvitse varata etukäteen. Asiakastietokoneet on varustettu Windows 10 -käyttöjärjestelmällä, Firefox ja Chrome -selaimilla sekä yleisimmillä toimisto-ohjelmilla (Word, Excel, PowerPoint, kuvankatselu). Omia ohjelmia koneille ei voi asentaa.

Kirjaston henkilökunta neuvoo kirjaston asiantuntijuusalueisiin liittyvien tietokantojen käytössä. Sovellusten käyttö on omatoimista.

Asiakastietokoneilla voi käyttää Eduskunnan arkiston CD-ROM-levyjä, jotka sisältävät eduskunnan valiokuntien pöytäkirjat asiantuntijalausuntoineen vuodesta 2003 lähtien. Eduskunta-aineiston tulostaminen ei vähennä omaa tulostuskiintiötä. Ajanvaraus ja aineiston tilaus asiakaspalvelusta.

Pohjakerroksessa on kirjastokortilla toimiva monitoimilaite, jolla voi kopioida, tulostaa asiakastietokoneelta ja skannata. Asiakaspalvelussa kirjastokorttiin liitetään käyttäjätili, johon kuuluu maksuton kuukausikiintiö: kopioita 100, tulosteita 50 ja skannauksia 50. Kirjastosta tilatut kopiot ovat maksullisia.

Käytännössä tulostaminen käy siten, että kun asiakastietokoneelta on annettu normaali tulostuskäsky, syötetään kirjastokortin numero, ja työ tulostuu alakerran monitoimilaitteen paperille saman tien. Käytettävissä on myös ns. suojattu tulostus, jossa työ salasanan avulla vapautetaan vasta monitoimilaitteella. Yhdeltä asiakastietokoneelta voi tulostaa vapaasti eduskunta- ja säädösaineistoja (Finlex).

Tietokoneille tallennetut tiedostot poistetaan automaattisesti päivittäin kirjaston sulkemisajan jälkeen. Tiedostot voi tallentaa omalle muistitikulle, CD-ROM- tai DVD-levylle tai lähettää itselleen sähköpostin liitteenä.

Kirja- ja mikrofilmiskannerit

Asiakastiloissa on kaksi kirjaskanneria, joilla aineistoa voi kopioida pdf-muotoon. Toiselle skannerityöasemalle voi varata ajan, toinen on aina vapaassa käytössä.

Yhteen asiakastietokoneeseen on liitetty mikrofilmiskanneri. Laitteella voi lukea mikrofilmattuja lehtiä, valiokunta-asiakirjoja ja muita dokumentteja sekä skannata niitä pdf-muotoon. Tiedostot voi myös tulostaa paperille. Eduskunta-aineiston tulostaminen ei vähennä omaa tulostuskiintiötä. Ajanvaraus ja aineiston tilaus asiakaspalvelusta.

Skannereiden käyttö on maksutonta ja tapahtuu itsepalveluperiaatteella. Pdf-tiedostot voi tallentaa joko omalle USB-muistitikulle, CD-ROM- tai DVD-levylle tai lähettää itselleen sähköpostin liitteinä.

​Itsepalveluautomaatit

Itsepalveluautomaatit ovat kirjaston asiakaspalvelun päivystyspisteen lähellä. Automaateilla voi lainata ja palauttaa lainansa.

Kaukolainat ja lukusalilainat käsitellään asiakaspalvelun päivystyspisteessä.

​Kannettavat tietokoneet

Kirjastossa voi käyttää omaa kannettavaa tietokonetta ja suojaamatonta langatonta verkkoa (Wi-Fi). Langaton verkko on tarkoitettu tutkimustyön tekoa, tiedonhankintaa ja opiskelua varten. Käyttäjätunnuksen, kuukausittain vaihtuvan salasanan ja käyttöohjeen saa asiakaspalvelusta.

Käyttöpolitiikka

Internet-selailussa ei käytetä sisällönsuodatusta. Verkkosivujen selaamisliikenteestä estetään liikenne, joka sisältää viruksia, haittaohjelmia tai suoritettavia ohjelmia. Selaushistoria tyhjentyy, kun selain suljetaan. Tietokoneille tallennetut tiedostot poistetaan automaattisesti, kun tietokone käynnistetään uudelleen ja päivittäin kirjaston sulkemisajan jälkeen.

Selma-kokoelmatietokannan ja Finnan tietosuojakäytännöt
Tietosuojaselosteet